Vervoer

Als je door een beperking niet meer kunt reizen met het openbaar vervoer, dan kun je via het zorgloket van jouw gemeente een aanvraag doen voor verschillende vervoersvoorzieningen.

Enkele voorbeelden van vervoersvoorzieningen zijn: vervoersvergoeding, bruikleen auto, een rolstoel, een scootmobiel, een aanpassing van de auto, gebruik van de regiotaxi of een rolstoeltaxi, een parkeerkaart mindervaliden, parkeerfaciliteiten en vergoedingen voor verzekeringen.

Deze man geniet van zijn nieuwe scootmobiel, hij kan weer lekker naar buiten.

Een scootmobiel of driewielfiets

Voor personen die moeite hebben om zich te verplaatsen, bijvoorbeeld door ziekte of een beperking, bestaan diverse hulpmiddelen. De gemeente bekijkt in overleg welke oplossing het beste bij de persoonlijke omstandigheden past. Vervoersvoorzieningen waarmee je zelfstandig op pad kunt zijn bijvoorbeeld een scootmobiel of een driewielfiets.

Om een scootmobiel te kunnen gebruiken is het een vereiste dat de persoon in kwestie mentaal in staat is om aan het verkeer deel te nemen. Met een scootmobiel mag worden gereden op het voetpad, fietspad en de rijbaan, afhankelijk van de voorkeur van de bestuurder. De maximumsnelheid op de stoep is 6 kilometer per uur.

Vervoer op maat

Als je slecht ter been bent en reizen met het openbaar vervoer onmogelijk is, dan kun je in aanmerking komen voor vervoer op maat, zoals Valys. Dit is speciaal vervoer voor mensen die een chronische ziekte of beperking hebben en niet met het openbaar vervoer kunnen reizen.

In gebieden waar het openbaar vervoer niet rijdt, kun je gebruik maken van de regiotaxi. Iedereen mag deze taxi gebruiken. De taxi moet vooraf besteld worden; vaak minstens een uur van tevoren. Deze taxi is duurder dan het openbaar vervoer, maar goedkoper dan een gewone taxi. In de taxi betaal je per rit.

Met behulp van de regiotaxi reist u comfortabel en gemakkelijk. Vervoervoorzieningen als deze vallen ook onder de Wmo.

Rolstoelen

Als je langer dan drie maanden een rolstoel nodig hebt, kun je die ook vanuit de Wmo aanvragen bij het zorgloket van de gemeente. Heb je een (aangepaste) rolstoel op maat nodig? Dan kan het handig zijn om extra aandacht te besteden aan je aanvraag. Bijvoorbeeld door een persoonlijk plan te schrijven.

In een persoonlijk plan leg je uit waarom je ondersteuning nodig hebt om zelfredzaam te zijn en deel te blijven nemen aan de maatschappij. Ook geef je aan wat je zelf kunt doen om deze ondersteuning te regelen. Zo’n persoonlijk plan kan je Wmo-aanvraag een stuk soepeler laten verlopen.