Huishoudelijke hulp Oldenzaal

Inwoners van Oldenzaal kunnen extra hulp krijgen als ze moeite hebben met huishoudelijke taken. Door ziekte, ouderdom of een beperking kan het huishouden een te zware belasting zijn.

De gemeente Oldenzaal stimuleert haar inwoners om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen, in hun vertrouwde omgeving. Een van de manieren waarop zij dit ondersteunen is met huishoudelijke hulp.

Het plan van aanpak voor de ambulante begeleiding wordt door een ambulant begeleider opgesteld.

Contact met het Sociaal Plein

Om huishoudelijke hulp te kunnen aanvragen bij de gemeente Oldenzaal, moet er een indicatie aangevraagd worden.

Het Sociaal Plein van de gemeente helpt inwoners met het aanvragen van een WMO-indicatie. Zij zijn op werkdagen bereikbaar van 9.00-12.00 uur in het stadhuis van Oldenzaal. Om een medewerker van het Sociaal Plein telefonisch te spreken kun je bellen naar (0541) 58 81 00. Tenslotte zijn ze per e-mail bereikbaar via contact@sociaalpleinoldenzaal.nl.

Voordat de gemeente een indicatie voor huishoudelijke hulp uit de WMO geeft, wordt er gekeken naar andere mogelijkheden. Misschien kan iemand uit je omgeving je helpen met het huishouden, of kun je gebruik maken van initiatieven uit de buurt.

WaST is een van deze initiatieven: de was- en strijkservice in Oldenzaal. Hiervoor kun je je aanmelden op https://wast-oldenzaal.nl/. Voor meer initiatieven kun je kijken op Ons helpt Ons, de Oldenzaalse gids voor zorg en welzijn: https://www.onshelptons.nl/.

Twee opties

Als deze initiatieven niet voldoende zijn om hulp te bieden, zal de gemeente huishoudelijke hulp vanuit de WMO toezeggen. Dit doen ze pas na een persoonlijk gesprek waarin jij vertelt over je huidige situatie. De gemeente kan daarna op twee manieren helpen met huishoudelijke hulp:

  • Zorg in natura: de gemeente heeft meerdere gecontracteerde zorgaanbieders die ze kunnen vragen om de huishoudelijke hulp bij jou te verzorgen. De gemeente kiest de aanbieder en betaalt deze ook voor je. Eventueel is er een lage eigen bijdrage die je maandelijks betaalt.
  • Persoonsgebonden budget: met een PGB geeft de gemeente jou een budget waarmee je zelf zorg kan inkopen. Je kunt zelf een organisatie kiezen, maar ook een particulier persoon kan de huishoudelijke hulp komen doen. Deze wordt dan betaald met het PGB van de gemeente.