PGB of zorg in natura?

Als je in aanmerking komt voor ondersteuning vanuit de Wmo, dan zijn er twee manieren om dit te regelen. De makkelijkste optie is zorg in natura (ZIN). Dan wordt al het regelwerk door de gemeente gedaan. Zij betalen direct uit aan de zorgverlener, wat jou veel administratie scheelt.

Een alternatief is een zogenaamd persoonsgebonden budget (PGB). Dit geeft meer keuzevrijheid, maar brengt ook veel administratief werk met zich mee. Bij een PGB moet je facturen, die je van de zorgaanbieder krijgt, zelf indienen bij de gemeente.

Deze vrouwen zijn aan het overleggen over de betere optie voor de cliënt. PGB of toch zorg in natura?
Deze hulpverleenster legt aan haar cliënt uit wat het verschil is tussen een PGB en zorg in natura.

Het verschil tussen een PGB en zorg in natura (ZIN)

Met een PGB koop je zelf de gewenste zorg in bij een zorgaanbieder naar keuze. Bij zorg in natura bepaalt de gemeente, het zorgkantoor of de zorgverzekeraar uit welke zorgaanbieders je kunt kiezen. Je kunt een PGB combineren met zorg in natura.

Wisselen tussen PGB en zorg in natura kan altijd. Neem hiervoor contact op met je gemeente of zorgverzekeraar. Niet elke zorgverlener is erkend door de gemeente voor zorg in natura. Daardoor kan het nodig zijn om te wisselen van zorgaanbieder als je liever zorg in natura hebt.

Zorg in natura (ZIN)

Je kunt ervoor kiezen om het regelwerk aan de gemeente over te laten. Dit heet: zorg in natura (ZIN). Bij zorg in natura maakt de gemeente, het zorgkantoor of de zorgverzekeraar afspraken met verschillende zorgaanbieders.

De gemeente, het zorgkantoor of de zorgverzekeraar regelt de administratie. Op welke manier je uiteindelijk de zorg en ondersteuning krijgt, kun je nog steeds zelf met de zorgaanbieder afspreken.

Deze hulpverleenster legt uit wat zorg in natura inhoudt.
Deze vrouw loopt vast met haar financiën. Een PGB kan helpen om de zorg die nodig is te bekostigen.

Persoonsgebonden budget (PGB)

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en van wie je zorg ontvangt? Dan kun je in overleg met de gemeente een PGB aanvragen. PGB staat voor persoonsgebonden budget: dit is een geldbedrag waarmee je zelf zorg kunt inkopen. Hierdoor bepaal je zelf welke zorgverleners worden ingeschakeld.

Een PGB komt met een aantal vrijheden, maar ook met een hoop extra verplichtingen. Zo sluit je zelf de contracten met zorgverleners af, maak je zelf een planning en stuur je de zorgverleners aan. Daarnaast regel je de administratie en betalingen. Jij of je vertegenwoordiger moet een PGB dus wel zelf kunnen beheren.

Zorg in natura (ZIN)

De meest Wmo-voorzieningen zijn maatwerk. In dat geval betaal je een vast bedrag van € 20,60 per maand. Dit bedrag wordt ook wel het abonnementstarief genoemd. Wil je weten welk tarief precies in jouw situatie van toepassing is, neem dan contact op met de gemeente.

Let op!

De werkwijze kan per gemeente in Twente kan verschillen. Neem daarom altijd contact op met het zorgloket van jouw gemeente voor de juiste informatie. Aan de teksten op wmo-twente.nl kunnen geen rechten worden ontleend. Voor meer informatie, raadpleeg onze algemene voorwaarden.