Individuele begeleiding Haaksbergen

Individuele begeleiding of ambulante begeleiding is een passende ondersteuningszorg voor mensen met een beperking of psychische problemen. Met een ondersteuner die helpt in de thuissituatie of op het werk, kan zo gewerkt worden aan zelfredzaamheid. Noaberpoort is een samenwerkingsverband van meerdere gemeenten in de regio Twente, waaronder Haaksbergen. Zij zijn het aanspreekpunt voor wie individuele begeleiding wil aanvragen. Via Noaberpoort wordt de aanvraag doorgegeven aan de afdeling Wmo van de gemeente Haaksbergen. De gemeente neemt uiteindelijk het besluit of er een indicatie is voor individuele begeleiding en zal dit dan bewerkstelligen.

Noaberpoort helpt met de aanvraag

Noaberpoort assisteert bij een wmo-aanvraag, dit is tevens de te belopen weg voor het aanvragen van individuele begeleiding. De website geeft veel nuttige informatie over dit onderwerp: www.noaberpoort.nl. Een bezoek brengen aan Noaberpoort kan op werkdagen van 8.30 tot 11.30 uur. Noaberpoort bevindt zich in het gemeentehuis van Haaksbergen, aan de Blankenburgerstraat 28.

Nadat de aanvraag is ontvangen door de gemeente Haaksbergen, zullen zij zich bezighouden met de zaak. Ze zullen tijdens een intakegesprek aanhoren welke problemen er spelen en hoe de situatie exact is. Er wordt beoordeeld of individuele begeleiding passend is en zal helpen met het opstellen van een goed zorgplan.

Dit zorgplan is een belangrijk document. Er wordt in beschreven welke zorg precies nodig is, hoe vaak en wanneer. Door tot in detail te noteren waar ondersteuning gewenst is, kan individuele begeleiding aangeboden worden die zo effectief mogelijk is.

Het plan van aanpak voor de ambulante begeleiding wordt door een ambulant begeleider opgesteld.

Akkoord op het zorgplan

Als de gemeente Haaksbergen akkoord geeft op het zorgplan, wordt er een zorgaanbieder gezocht die deze zorg kan leveren. De kracht van individuele begeleiding is het maatwerk; het kan op veel manieren worden ingezet omdat het wordt toegespitst op de behoeften van de cliënt.

Er zal dan ook een vaste begeleider zijn die de cliënt helpt met de alledaagse taken waar extra ondersteuning welkom is. De begeleider en cliënt kunnen samen na verloop van tijd aanpassingen doen aan het zorgplan, als de behoeften van de cliënt zijn veranderd.