Individuele begeleiding Hengelo

Inwoners in Hengelo kunnen individuele begeleiding aanvragen via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Individuele begeleiding, ook wel ambulante begeleiding genoemd, heeft meerdere voordelen voor mensen met een beperking.

De ondersteuning vindt thuis plaats en richt zich op de zelfredzaamheid van de persoon. Er wordt bij individuele begeleiding altijd gekeken naar de behoeften en hulpvraag van de persoon, zodat de zorg zich hierop kan richten. Zo kunnen meer mensen zelfstandig leven of hun zelfstandigheid verder vergroten.

Een ambulant begeleider in gesprek met zijn cliƫnt.
Het plan van aanpak voor de ambulante begeleiding wordt door een ambulant begeleider opgesteld.

Vraag om hulp

Om ambulante/individuele begeleiding aan te vragen in Hengelo, kun je het beste contact opnemen met het zorgloket van de gemeente.

Of kom langs bij het loket, gesitueerd op het publieksplein van de gemeente Hengelo: Burg. van der Dussenplein 1. Het zorgloket is maandag – donderdag geopend van 8.30 tot 16.30 uur, op vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur.

Zelf online een wmo-aanvraag indienen kan ook met het meldformulier: https://eloket.hengelo.nl/melding-wmo. Dit meldformulier kan gebruikt worden om voor het eerst aanspraak te maken op een dienst vanuit de wmo (zoals individuele begeleiding), of om de zorg te verlengen.

Om zo goed mogelijk passende zorg te kunnen leveren, begint dit traject met een intakegesprek. Een consulent kan zo inschatten waar zorg nodig is, en op welke manier dit ingevuld kan worden. Na dit gesprek zal de gemeente besluiten of er een indicatie afgegeven kan worden voor ambulante begeleiding of individuele begeleiding. Mogelijk moet de inwoner extra informatie aanleveren voor er een besluit genomen kan worden, zoals een medisch rapport of een al bestaande indicatie.

Doelen stellen

Bij een akkoord van de gemeente begint het zoeken naar een zorgaanbieder.

De gemeente zoekt naar een organisatie die individuele begeleiding kan uitvoeren voor de termijn waarop dit nodig is voor de betreffende inwoner. Samen met de begeleider wordt er een zorgplan opgesteld waarin de hulpvragen en doelstellingen worden omschreven.

De gemeente zal in contact blijven met de zorgaanbieder en inwoner om zeker te weten dat er passende zorg geleverd wordt, ook als de situatie in de toekomst verandert.