Jeugdhulp

Voor jongeren onder de 18 jaar valt jeugdhulp niet onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), maar onder jeugdhulp.

Jeugdhulp betreft de hulp en ondersteuning voor kinderen en jongeren tot 18 jaar die problemen ervaren in hun leven. In sommige gevallen kan het zijn dat de ondersteuning tot je 23e onder de jeugdwet blijft vallen.

Problemen kunnen van diverse aard zijn, zoals schoolproblemen, problemen thuis, emotionele of gedragsproblemen, of gezondheidsproblemen.

Het doel van jeugdhulp is om hen te helpen bij het aanpakken van deze problemen en hun functioneren te verbeteren.

Indien je van mening bent dat jijzelf of iemand anders onder de 18 jaar behoefte heeft aan jeugdhulp, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om ondersteuning aan te vragen. In eerste instantie kun je praten met een volwassene die je vertrouwt, zoals een ouder, leerkracht, huisarts of een andere professional. Zij kunnen je advies geven en helpen bij het vinden van de juiste hulp.

De volgende stap is contact opnemen met de gemeente waarin je woont. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor jeugdhulp en kunnen je helpen bij het vinden van passende ondersteuning. Dit kan variƫren van gesprekken met een hulpverlener tot intensievere vormen van begeleiding of behandeling, afhankelijk van de behoeften.

Het is belangrijk om open en eerlijk te zijn over de problemen die je ervaart, zodat de juiste hulp geboden kan worden. Samen met de gemeente en de hulpverleners kun je kijken naar welke vorm van jeugdhulp het beste bij je past en hoe je verder geholpen kunt worden. Onthoud dat je niet alleen bent en dat er mensen zijn die je willen ondersteunen.